انوع صحافی

صحافی در بازار ایران انواع مختلفی داشته که هر کدام دارای ويژگی های خاص خود می باشند و بر اساس نوع کاربردی محصول ، مدت عمر محصول ، میزان بودجه و . . .  انتخاب می شود که عبارتند از:

1 – صحافی کامل(چسبی)

2- صحافی دوختی (شیرازه بندی دوخته شده )

3 – صحافی تخت ( lay – flat )

4 – صحافی فنری ( سیمی یا شیرازه بندی مارپیچ )

5 – صحافی دوخت حلقه ایی ( شیرازه بندی سیم پیچ دایره ایی )

6 – صحافی منگنه ایی

در ذیل به توضیح مختصری درباره هر یک از انواع صحافی می پردازیم:

1 –  صحافی کامل ( چسبی): رایج ترین روش در صحافی بوده و باعث استحکام بالای محصول چاپی می باشد.در این روش تمامی صفحات با چسب به یکدیگر متصل می گردند.

این نوع صحافی به دلیل حذف هزینه‌های ته دوزی و جلدسازی مقرون به صرفه می‌باشد (از منظر تــولید و حمـــل و نقل)اما از طرفی به عــلت چسباندن جلد به ستون فقـــرات بلوک کتاب، هنگام باز شدن، روی میز صاف نمی‌نشینند و همچنین دوام کمتری نسبت به گالینگور دارد.

2 –  صحافی دوختی ( شیرازه بندی دوخته شده): این روش یکی از ساده ترین روش های صحافی بوده که امکان صحافی یک یا چند فرم را فراهم می نماید و کاغذهای تا شده با نخ از قسمت عطف به یکدیگر دوخته می شوند و این نوع صحافی دارای استحکام و دوام می باشد . در این روش می توان محصول را با جلد مقوایی و یا حتی بدون جلد صحافی کرد که در این صورت ممکن است اولین صفحه و یا آخرین صفحه از یک فرم و یا فرم های مختلف را بعنوان جلد منظور نمود . هزینه پایین این نوع صحافی آن را به گزینه مناسبی برای جزوات دانشجویان ، کتاب‌های کار یا کاتالوگ‌ها تبدیل کرده است ، اما از سویی این صحافی دوخت فقط برای تعداد صفحات پایین (حدود 20 تا 60 صفحه) مناسب می‌باشد.

روش‌های مختلفی برای صحافی دوخت وجود دارد: مفتول دوزی میانی ، مفتول دوزی حاشیه‌ای یا از رو ، دوخت نخی.

3 – صحافی تخت ( lay – flat ): در این روش نیز مانند روش دوختی تمامی برگه ها به یکدیگر دوخته می شوند و مستحکم می شوند ولی هرگز به کتاب چسبانده نمی شوند . اين روش به صحافي كامل شباهت دارد كه با چسب اضافي ميان صفحات و جلد مسطح‌تر خواهد شد. در صورتي‌كه لازم باشد بدون استفاده از دست‌ها كتاب بخوانيد يا زماني‌كه اندازه عطف براي ساير روش‌ها مناسب نباشد، lay-flat اين كار را انجام مي‌دهد.

4 –  صحافی فنری ( سیمی یا شیرازه بندی مارپیچ ): در این روش که بسیار جذاب و کاربردی نیز می باشد برگه های جمع شده کنار یکدیگر از محل انتهایی با دستگاه سوراخ شده و حلقه های مارپیچ از میان سوراخ ها عبور داده شده و برگه در  کنار یکدیگر بصورت مرتب قرار می گیرند .این نوع صحافی معمولا در صحافی کتاب های مدرسه ، جزوات آموزشی و غیره کاربرد دارد . این صحافی سیمی پلاستیکی و سیمی مارپیچ می باشد . نوع صحافی پلاستیکی بسیار کم مورد استفاده بوده و تقریبا در بازار منسوخ شده است .

نکته اینکه در صحافی و انواع آن، سوراخ های پانچ برای انجام صــحافی های سیمی کاربرد دارد. به طوریکه عطف کار در زیر دستگاه پانچ قرار گرفته و با ایجاد سوراخ بر روی کار بستری را برای قرار گیری سیم ها فراهم می‌کند.                                  

5 – صحافی دوخت حلقه ایی ( شیرازه بندی سیم پیچ دایره ایی یا سیمی دوبل ): در این روش که شباهت زیادی به صحافی فنری دارد تمام برگه ها و جلد پانچ شده و سپس از درون یک C پانچ سیمی رد می شود.

6 – صحافی منگنه ایی: در این روش که ساده ترین و ارزانترین روش صحافی است و به همان میزان از دوام و ماندگاری پایینی برخوردار است تمامی برگه ها و جلد آن روی یکدیگر قرار گرفته و به هم منگنه می شوند .به این روش صحافی مفتول نیز گفته می شود .این نوع صحافی معمولا برای چاپ کاتالوگ و کتاب های کم حجم (باضخامت عطف کم) کاربرد دارد.این صحافی دو نوع منگنه تخت و منگنه لوپ می باشد.         

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستوجو
Search
دسته بندی ها
دسته‌ها
مقالات مرتبط