انواع جلد در صحافی و کاربرد آن

انواع جلد های صحافی :

انتخاب جلد مناسب برای هر کتاب ، مجله یا هر محتوای دیگر یکی از مهمترین مسائل می باشد که باید درانتخاب نوع آن با توجه به اتصال به برگه ها دقت نمود . در ادامه انواع جلدها در صحافی توضیح داده می شود که شما می توانید با مطالعه و آشنایی با هرکدام بهترین جلد را با توجه به محصول چاپی خود انتخاب نمایید .

انواع جلدها در صحافی به شرح ذیل می باشد :

1 – جلد سخت (Hard Cover  ).
2 – جلد نرم ( Soft Cover ).
3 – مجله ایی .
4 – فنری .

در ذیل به تعریف مختصری درباره هر یک از انواع جلد و کاربردهای آنها می پردازیم :

1 – جلد سخت (  Hard Cover ) :

در این روش ابتدا برگه ها با استفاده از چسب سرد یا دستگاه های حاوی چسب گرم به هم متصل می شوند و جلد آن نیز به صورت جداگانه از جنس مقواهای ضخیم ساخته می شوند سپس برگه های به هم متصل شده را با استفاده از یک سری اتصالات به جلد وصل می کنند .

دوام آن بیشتر و برای کتاب های نفیس بسیار مناسب است ،کتاب هایی با تعداد صفحات بالا ، فرهنگ های لغت و … از این قبیل محصولات موارد استفاده صحافی جلد سخت هستند .

* انواع جلد سخت و کاربردهای آن :

الف ) جلد سخت سلفون :  ابتدا جلد به صورت مجزا با مقواهای بسیار ضخیم چاپ می شود و با استفاده از سلفون روکش کاری شده و سپس به کتاب اتصال داده می شود.

ب ) جلد سخت چرمی : جنس این نوع جلدها از چرم بوده که طرح های مختلف به صورت هکاکی و طلاکوب روی آن ها پیاده می شود سپس به کتاب متصل می شود. از این نوع جلدها بیشتر برای کتاب های نفیس و ارزشمند قرآن، حافظ، و…  مورد استفاده قرار می گیرد.

 ج ) جلد سخت گالینگور : جنس این نوع جلدها از گالینگور ( سطح کاغذ با مواد غیر قابل نفوذ رطوبت اندود می گردد و لایه ایی مقام شبیه چرم مصنوعی ایجاد می گردد )  بوده که طرح و نوشته توسط ماشین طلاکوب روی آن ها هک می شود که بیشتر برای پایان نامه ها، سر رسیدها ، صنایع بسته بندی مواد غذایی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

 2 – جلد نرم (  Soft Cover ):

در این نوع صحافی ابتدا همه برگه ها به ترتیب با استفاده از چسب روی هم چیده می شوند سپس جلد به آن اضافه می شود که این چسب کاری می تواند به صورت دستی و با استفاده از چسپ سرد انجام شود و یا اینکه با استفاده از دستگاه های خاصی که حاوی چسپ گرم بوده با سرعت بالا انجام شود .

جلد به کار برده شده در صحافی جلد نرم از جنس مقواهای نازک با انعطاف زیادی استفاده می شود و به همین دلیل به آن ها جلد نرم می گویند.

پیدایش چاپ کتاب با جلد نرم به جنگ جهانی دوم بر می گردد ، در آن زمان انجمن کتابخانه‌های آمریکا در دوران جنگ تعداد فراوانی کتاب چاپ نمود و آن‌ها را بین سربازان متفقین توزیع نمود. کتاب‌هایی که بارزترین ویژگی‌ آن‌ها سبک بودن و داشتن جلدی کاغذی بود و همین موضوع هزینه چاپ و حمل‌ونقل آن‌ها را برای سربازان بسیار راحت کرده بود. بعد از پایان جنگ جهانی و بعد از گـــذشت سال‌ها، کتاب‌هایی با جلد کاغذی یا همان جلد نرم تبدیل به تجارتی پرسود در صنعت چاپ شد و مخاطبان بسیاری پیدا کرد.

* انواع جلد نرم و کابردهای آن:

الف ) صحافی جلد نرم با چسب سرد : چسب سرد مورد استفاده در صحافی همان چسب چوب بوده که در سرما و گرما تغییر نکرده و نسبت به چسب گرم انعطاف پذیرتر می باشد.

ب ) صحافی جلد نرم با چسب گرم : این چسب نیز مانند چسب سرد می باشد با این تفاوت که در ساختار آن افزودنی هایی وجود دارد که مقاومت آن را بالا می برد و برای استفاده از این چسب دستگاه خاص مورد نیاز می باشد.

 * برخی از ویژگی های صحافی جلد نرم :

– برای آماده سازی کتاب ها استفاده می شود و برای مجلات کاربردی ندارد زیرا تعداد برگه های مجلات معمولا کم هستند و استفاده از صحافی جلد نرم برای آن ها مناسب نیست .

– تعداد برگ هایی که با این روش می توان به هم متصل کرد نامحدود است و تا قطر تقریبا 7 سانتی متر می توان این کار را انجام داد . در کتاب های با تیراژ بالا از دستگاه حاوی چسپ گرم استفاده می شود.

* تفاوت های جلد نرم با جلد سخت (گالینگور) :

– جلد نرم ارزانتر از جلد سخت می باشد .

– برای کتاب هایی که کاغذ بهتری داشته و دارای چاپ با کیفیت می باشند معمولا از جلد سخت استفاده می گردد.

– کتاب ها با جلد سخت دارای رویه محافظتی می باشند و عمر و دوام آنها نسبت به جلد نرم بالاتر است .

– کتاب های دارای جلد نرم نسبت به کتاب ها با جلد سخت سبکتر می باشند .

– کتا بهایی با جلد نرم نسبت به کتاب با جلد سخت ابعاد کوچکتری دارند .

– انعطاف کتاب با جلد نرم بیشتر از جلد سخت است .

3 – جلد مجله ایی :

صحافی مجله ای نوعی است که در آن چهار صفحه در یک برگه پشت و رو چاپ می شود و در پایان این صفحات چاپ شده را به ترتیب به وسیله مفتول سیمی یا منگنه به هم وصل می کنند .

* انواع جلد مجله ایی :

الف ) منگنه لوپ

ب ) منگنه ساده

* انواع مجله :

: A5 – مجله رقعی

این مجله در ابعاد 20*14.5 سانتیمتر چاپ می گردد و با توجه به کوچک و مقرون بصرفه بودن بسیار پرطرفدار هستند.

 :A4 – مجله رحلی

مجله های A4 این نوع مجله در ابعاد 29*20 سانتیمتر چاپ می گردد که این اندازه برای مجله مناسب و استاندارد می باشد زیرا فضای کافی در صفحات برای طرای و نوشتن مطالب وجود دارد .

 : B5 – مجله وزیری

این مجله در ابعاد 17*24 سانتیمتر چاپ شده و این اندازه در چاپ کتب بسیار پرطرفدار و قطع مناسبی می باشد

 : B4- مجله سلطانی

این مجله در اندازه 24*34 ارائه می شوند. با توجه به ابعاد بزرگ آن و داشتن فضای کافی ، برای معرفی خدمات مناسب می باشند .

– مجله پالتویی :

این مجله ها در اندازه 9.7*19.9 ارائه می شوند و با توجه به ابعاد ، دارای هزینه ی پایین چاپ می باشند .

-مجله خشتی :

مجله های مربعی (خشتی) بسیار معروف هستند و به صورت مربع چاپ می شوند و بسیار جمع و جور و زیبا به نظر می رسند.

 * برخی از ویژگی های صحافی جلد مجله ایی :

برای کتاب ها و مجلات با تعداد صفحات کم کارایی دارد. –

از جمله صحافی های ارزان قیمت به شمار می آید. –

می توان از این نوع صحافی برای تعداد تیراژ زیاد و کم استفاده کرد. –

بیشتر برای دفترچه های راهنما، مجله ها و جزوه های با صفحات کم کاربرد دارد. –

4 – صحافی جلد فنری :

در این روش ابتدا همه صفحات پشت سر هم مرتب می شوند و سپس توسط دستگاه پانچ سوراخ می شوند و در مرحله آخر به وسیله فنر این صفحات به هم وصل می شوند که این فنر می تواند به صورت مارپیچ فلزی، مارپیچ پلاستیکی یا ژله ای، فنر فلزی دوبل و یا پلاستیکی باشد که در سایزهای مختلف تولید شده و در چاپخانه ها وجود دارد.

* انواع صحافی جلد فنری :

الف ) پلاستیکی

ب ) سیمی دوبل

ج ) سیمی مارپیچ

* برخی از ویژگی های صحافی جلد فنری :

– یکی از ویژگی این نوع صحافی این است که در مدت زمان کم می توان تعداد تیراژ بالایی داشت به عبارتی از سرعت خیلی بالایی برخوردار است .

 – با توجه به نوع و اندازه فنرها برخی فنرها نهایتا 100 برگ و برخی دیگر تا 350 برگ هم قابلیت دارند.

– می توان در تیراژهای خیلی پایین حتی یک جلد و تیراژهای زیاد استفاده کرد .

 به دلیل چرخش راحت فنرها استفاده از کتاب های فنری بسیار راحت بوده و صفحات کاملا برگردانده می شوند.-

 یکی از مزیت های بسیار مهم صحافی فنری دوام زیاد آن ها در استفاده های مداوم و دراز مدت است.- بیشتر برای جزوات از جمله جزوات دانشگاهی کاربرد ویژه دارد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستوجو
Search
دسته بندی ها
دسته‌ها
مقالات مرتبط